((جزوه محاسبات عددی دکتر نیکزاد))
- طرح درس محاسبات عددی
- جزوه محاسبات دکتر نیکزاد( به صورت pdf )
- جزوه محاسبات دکتر نیکزاد( به صورت اسکن شده )
زبان های برنامه نویسی
یک زبان برنامه نویسی عبارت است از توضیح، اندازه گیری یا بیان فرایندها یا الگوریتم هایی که شامل داده های دیجیتال و هم چنین داده های غیر دیجیتال باشد و بتواند توسط ماشین های محاسبه اجرا شود. زبان های برنامه نویسی برای تعداد زیادی از اهداف ایجاد شده اند، اما منطق اولیه ایجاد همه آنها مشترک است - آنها برای کنترل و تنظیم رفتار و عمل کرد ماشین های محاسباتی با توجه به خروجی مورد نظر خود به کار می روند. تمام زبان های برنامه نویسی دارای دو جزء اصلی می باشند - صرف و نحو. نحو یا syntax شکل و ترتیب نمادها و کاراکترها در یک زبان خاص است. معنا شناسی یا Semantic با معنی و مفهوم مجموعه ای از کاراکترها که به طرز خاصی مرتب شده اند، همراه است. به عنوان مثال، اجازه دهید با مروری بر چند نمونه ساده زبان های برنامه نویسی تعریفی از صرف و نحو و ارتباط آنها با برنامه نویسی ارائه دهیم.
نمونه برنامه ++C
Syntax (نحو):
#include
using namespace std;
int main()
{
cout < "Good Morning!
";
return 0;
}
Semantic:
Good Morning!
Simple COBOL Program Example
Syntax:
DISPLAY "Good Morning".
STOP RUN
Semantics (صرف):
Good Morning
انواع زبانهای برنامه نویسی
Functional Languages
زبان های ساخت یافته به زبان هایی می گویند که از ساختار منظم که توسط توابع ایجاد شده اند برخوردار هستند . مثلا برای نوشتن برنامه ای که می خواهد دو عدد را باهم جمع کند تابعی به نام add بنویسیم که دو عدد را بگیرد و با هم جمع کند و این تابع را در برنامه های دیگرمان هم استفاده کنیم. برخی از زبان های ساخت یافته در زیر نوشته شده اند:
Haskell: یک زبان برنامه نویسی کاملا ساخت یافته.
ML: یک زبان برنامه نویسی استاندارد که نگارش های مختلفی دارد.
Erlang: یک زبان ساخت یافته با کاربرد صنعتی.
K&J: دو زبان برنامه نویسی با قابلیت های آرایه ای قوی.
APL: یک زبان برنامه نویسی ساخت یافته بر پایه آرایه ها .
LISP: یک زبان برنامه نویسی ساخت یافته. البته از این زبان به بعد برنامه نویس شی گرا مطرح شد.
C: این زبان به عنوان اولین زبان برنامه نویسی سیستمی مطرح است.
زبان هایی مثلPascal و Basic هم از این گروه هستند.
در 20 سال اخیر کمیته برنامه نویسی ساخت یافته بجای ارائه زبان جدید به ارتقای زبان هایی مثل ML و LISP پرداختند.
Object Oriented Language
زبان های شی گرا زبان هایی هستند که بر پایه اشیاء ساخته ونوشته می شوند همه چیز در این زبان ها شی محسوب می شود. و هم عرض با این زبان ها نوعی برنامه نویسی به نام OOP یا Object Oriented Programming بوجود آمده این زبان ها در واقع نسل جدید زبان های برنامه نویسی هستند:
Simula: اولین زبان برنامه نویسی oo که در سال 1960 عرضه شد.
++C: این زبان در حقیقت ترکیبی از برنامه نویسی سیستمی و شی گرا است.
Perl: یک زبان برنامه نویسی تحت UNIX که برای ساخت وب سایت های پویا بکار می رود.
PHP: زبان برنامه نویسی سمت سرور که در سالهای اخیر محبوبیت زیادی کسب کرده است.
Java: زبان برنامه نویسی محصول شرکت Sun
تعداد زبان های برنامه نویسی واقعا زیاد است ASP و VB و ... نیز از این جمله اند.
Scripting language
زبان های متنی زبان هایی هستند که نحوه نگارش آنها به زبان طبیعی نزدیک است.
این گونه زبان ها معمولا پیچیدگی های انواع دیگر را ندارند و می توان گفت ساده تر هستند.
TCL: یا Tickle پدر بزرگ زبان های متنی
Perl: یک زبان متنی است که قابلیت شی گرا دارد
Java Script: محبوبترین زبان برنامه نویسی متنی در حال حاضر برای برنامه نویسی سمت مشتری در صفحات وب .
Python: زبان برنامه نویسی قدرتمند با قابلیت شی گرایی بسیار قوی برای برنامه نویسی سمت مشتری در صفحات وب .
Logical Language
زبان های برنامه نویسی منطقی به نوعی سردم دار سبک جدیدی از برنامه نویسی هستند که در علوم مختلف کاربرد دارد
Prolog: اولین زبان برنامه نویسی متنی که در سال1972 ایجاد شد.
Mercury: زبان برنامه نویسی منطقی دیگر ...
**جهت دانلود کتاب و جزوه به ادامه مطلب مراجعه کنید.**
شیمی فیزیک
شیمی فیزیک به انگلیسی (Physical chemistry) شاخه ای از دانش شیمی می باشد که در آن، از قواعد و قوانین فیزیکی، برای حل مسائل شیمی استفاده می گردد. یعنی هدف از شیمی فیزیک، یادگیری قواعد نظری فیزیک در توجیه موضاعات شیمی است. برای آشنایی بیشتر با دانش شیمی فیزیک، بایستی با زیر شاخههای این دانش آشنا گردیم. شیمی فیزیک پایهایترین شاخهٔ شیمی است. شاخهای که میتوان قانون گاه شیمی نامید. این دانش دارای دانشمندان بنامی چون گیبس، هلمهوتز، آرنیوس، نرنست، شرودینگر و غیره میباشد. این علم با فیزیک رابطهای نزدیک دارد.
" برای دانلود کتاب ها و جزوات این درس، ادامه مطالب را مشاهده نمایید."
کاتالیست ها
اساسآ کاتاليزور به عنوان يک ترکيب شيميايي در نظر گرفته مي شود که قادر به اعمال اثر تسريع کنندگي و اثر جهت دهندگي بر پيشرفت واکنشي باشد که از نظر ترموديناميکي امکان پذير است. هنگامي که کاتاليزور به صورت محلول در محيط واکنشي است "کاتاليزور همگن" و وقتي که کاتاليزور فازي مجزا از فاز واکنش تشکيل ميدهد "کاتاليزور ناهمگن" ناميده مي شود.
در اکثر موارد کاتاليزور ناهمگن، کاتاليزور جامدي است که از تماس با آن واکنش گرهاي گازي يا مايع، متحول مي شوند و در نتيجه خيلي اوقات عبارت "کاتاليست" براي ناميدن کاتاليزور ناهمگن به کار مي رود
بطور کلي کاتاليستها به سه دسته تقسيم مي شوند:
1- کاتاليستهاي فلزي، از قبيل Fe، Co، Ni، Rh، Pt و غيره.
2- کاتاليستهاي عايق، از قبيل سيليکا، آلومينا، زئوليتها و آلوميناي فعال شده. (اين نوع کاتاليستها نسبت به آمونياک و بازهاي الي حساس هستند.)
3- کاتاليستهاي نيمه هادي، از قبيل اکسيدهاي فلزي و سولفيدها.
غيرفعال شدن کاتاليستها
کاتاليستها تحت سه پديده غير فعال مي شوند که عبارتند از :
1- Fouling
2- Sintering
3- Poisoning
Fouling : يک پديده فيزيکي است که در ان Active Site و یا تمام سطح نگه دارنده کاتالیست، توسط کک یا رسوبهای غیرالی پوشیده می شود. دز این حالت احیا و یا بازیابی کاتالیست با روشهای نسبتآ ساده انجام می شود.
ُSintering : یک فرآیند حرارتی است که در نتیجه آن سطح کاتالیست شکل اصلی خود را از دیدگاه میکروسکوپی از دست می دهد. پدیده Sintering معمولآ در درجه حرارتهای بالای C 650- 500به سرعت رخ میدهد، ولی در درجه حرارتهای پایین نیز در مدت طولانی مشاهده می شود.
Poisoning : مسموم شدن یا ترکیب شیمیایی سطح کاتالیست با ترکیب ناخواسته است که در نتیجه وجود ناخالصیها در ترکیب شونده ها رخ میدهد. به دلیل واکنش شیمیایی ناخالصیهای ترکیب شونده ها با سطح کاتالیست، فعالیت آن به صورت عمده کاهش می یابد.
واکنشهای کاتالیزوری جامد
این واکنشها دوفازی هستند که کاتالیست فاز جامد، و ترکیب شونده ها و محصولات، فاز سیال می باشند. اصولآ واکنشهای کاتالیزوری شامل شکسته شدن یا سنتز مولکولها است و معمولآ این واکنشها انرژی اکتیواسیون بالایی دارند و در نتیجه بدون وجود یک ماده تسریع کننده، انجام واکنش ممکن نیست. مانند تولید امونیاک. (بعضی کاتالیستها سرعت واکنش را کند می کنند یعنی Inhibitors)
یکی از مهمترین خواصی که باید کاتالیستها داشته باشند، مسئله انتخاب پذیری (Selecting) آنهاست. یعنی کاتالیستها بین صدها واکنش که ممکن است صورت گیرد، فعل وانفعالی که ما می خواهیم را تسریع کند و معمولآ واکنشها و کاتالیستهای حیاتی، صددرصد چنین وضعیتی را دارند، مثل آنزیمها.
در بعضی موارد انتخاب کاتالیزور مبنای علمی دارد. اگر واکنش هیدروژناسیون باشد از Pt استفاده می شود، اگر اکسید کنندگی باشد از مولیبدن، اهن، نقره و... استفاده می شود و در خیلی از موارد انتخاب کاتالیزور به صورت حدس و خطاست.
کاتالسیتهای جامد از مراکز فعالی (Active Site) تشکیل شده اند که این مراکز هم روی سطح خارجی هستند و اگر متخلخل باشند، در داخل تخلخل هم هست. وقتی مولکولها به نقاط فعال نزدیک می شوند، طبق یک تئوری مولکولی جذب سطحی مراکز فعال می شود و به صورت یک ماده واسطه درمی اید. در تئوری دیگر، مولکولها تحت تأثیر نقاط فعال قرار می گیرند ولی جذب نمی شوند (تحت تأثیر نیروها هستند) و تحرکشان کم می شود و انرژیشان تغییر می کند و به صورت یک ماده واسطه در می آیند. در تئوری دیگر، ماده جذب مراکز فعال می شود، تبدیل به ماده واسطه شده و به صورت یک ریشه آزاد وارد فاز سیال شده و واکنش انجام می گیرد. در تئوری اول و دوم فعل و انفعال در حوالی نقاط فعال صورت می گیرد و در تئوری سوم واکنش در توده سیال صورت می پذیرد.
مشخصات اصلی کاتالیستها
1- در طی واکنش، کاتالیست بدون تغییر باقی می ماند وتنها سرعت واکنش را افزایش می دهد.
2- هنگامی که سازوکارهای متعددی برای انجام واکنش موجود باشند، کاتالیست بایستی خاصیت انتخاب پذیری داشته باشد. در اصل بایستی کاتالیست نسبت تولید ماده مطلوب را نسبت به ماده ناخواسته افزایش دهد.
3- سرعت واکنش متناسب با غلظت کاتالیست است و برای واکنشهای گاز-جامد، سطح کاتالیست وسطوح فعال بسیار مهم .
"برای دانلود کتاب ها و جزوات این درس،لطفا ادامه مطالب را مشاهده نمایید."
کمپرسور
« ریاضیات (کاربردی ـ عددی) »
این درس شامل دو بخش تحلیلی و عددی میباشد. بخش تحلیلی شامل معادلات دیفرانسیل و مدلسازی ریاضی (فرمولاسیون) میباشد. بخش عددی كتاب مباحث محاسبات عددی را به خود اختصاص میدهد. سرفصلهای این درس عبارتند از: مدلسازی ریاضی و فرمولاسیون، معادلات دیفرانسیل معمولی، معادلات دیفرانسیل مرتبه اول، معادلات دیفرانسیل مرتبه دوم و بالاتر، دستگاه معادلات دیفرانسیل خطی مرتبه اول، توابع لژاندر، بسل و توابع خاص، تبدیل لاپلاس و كابردهای آن، سری فوریه، انتگرال فوریه و تبدیل فوریه، اورتوگونالیتی، معادلات دیفرانسیل با مشتقات جزئی، حل عددی معادلات غیرخطی، مشتقگیری عددی، انتگرالگیری عددی، حل عددی معادلات دیفرانسیل، حل معادلات دیفرانسیل با مشتقات جزئی به روش عددی، جبر خطی و حل دستگاههای معادلات خطی.
بخش عددی كه حدود نیمی از تستهای ریاضیات كاربردی ـ عددی را به خود اختصاص میدهد نسبت به بخش تحلیلی مباحث راحتتری را شامل میشود. اما در مبحث مرتبه خطاها به دلیل عدم توضیح كافی در مراجع و منابع ممكن است دانشجویان را به چالش بكشاند. در بخش تحلیلی نیز تستهای مدلسازی سالهای اخیر رو به دشواری گذاشته و عدم تسلط دانشجویان روی مفاهیم این مبحث از جمله المانگیری، موازنه و ... میتواند چالش برانگیز باشد. از طرفی اغلب دانشجویان در روند حل مبحث معادلات دیفرانسیل با مشتقات جزئی، سریها، معادلات بسل، از درس معادلات دیفرانسیل و ریاضیات مهندسی دچار ضعف هستند.
منابع و مراجع مهم این درس كتاب كاربرد ریاضیات در مهندسی شیمی تألیف دكتر منوچهر نیكآذر و دكتر ریاض خراط و همچنین كتاب كاربرد ریاضیات در مهندسی شیمی و پلیمر تألیف دكتر مهدی رفیع زاده میباشد. البته كتاب كاربرد ریاضیات در مهندسی شیمی دكتر نیكآذر و دكتر خراط مباحث را بسیار گستردهتر از سطح كنكور بیان كرده و كتاب دكتر رفیعزاده نیز بیشتر مسائل را با استفاده از نرمافزار مطلب حل كرده و دید كنكوری ندارد.
"برای دانلود کتاب ها و جزوات این درس ، ادامه مطالب را مشاهده نمایید."
« كنترل فرآیند »
درس کنترل فرآیند، یکی از مهمترین دروس دوره کارشناسی ارشد میباشد که در رشته های مهندسی شیمی و مهندسی پلیمر به دلیل اهمیت کنترل واکنشهای شیمیایی مورد توجه ویژه قرار گرفته است. تعداد سوالات این درس در آزمون کارشناسی رشته مهندسی شیمی، 15 سوال می باشد.
این درس در آزمون کارشناسی ارشد دارای ضریب یک میباشد و پاسخگویی به سؤالات این درس تأثیر به سزایی در رتبه داوطلبان آزمون کارشناسی ارشد خواهد داشت. همچنین این درس از سال 83 به مجموعه درسهای آزمون سراسری مهندسی پلیمر پیوسته است.
جهت مطالعه بیشتر به دانشجویان، کتاب کنترل فرآیندهای واکنشهای شیمیایی دکتر رفیع زاده توصیه میشود. در این کتاب معادله فضای حالت، مختص دانشجویان رشته مهندسی پلیمر به صورت کامل بررسی شده است. همچنین دانشجویان جهت تمرین مسائل بیشتر میتوانند از کتاب کنترل فرآیندهای واکنشهای شیمیایی دکتر منوچهر نیک آذر، استفاده کنند.
" برای دانلود کتاب ها و جزوات این درس، لطفا ادامه مطالب را مشاهده نمایید."
موازنه مواد و انرژی
اسم اصلی این درس اصول بنیانی و مبانی محاسبات در مهندسی شیمی.ولی به علت اینکه موازنه یکی از مهمترین مباحث این کتابه ،پس این درس با عنوان« موازنه انرژی و مواد »معروف شده.
مسائل کتاب مخلوطی از دروس استوکیومتری شیمی دبیرستان و ترمودینامیک فیزیک و البته انتگرال های ریاضیه. درس موازنه مثل درسهای ریاضی و فیزیک پر از فرمول های مختلفه .
کتاب از 6فصل تشکیل شده :
فصل اول:مقدمه ای برمحاسبات مهندسی
در این فصل در مورد،آحاد و ابعاد ،مبناها، واحد ها وبلاخره هرچیزی که مربوط به تبدیل واحدها ی مختلف میشه ، صحبت شده.با تسلط در این فصل خیلی از راه رو با موفقیت گذروندید.چونکه در فصل های بعدی کارتون به شدت به تبدیل واحدها گره می خوره.شما تمام سیستمهای مهندسی دنیا رو اینجا میخونید:
Cgs , Fps ,Si ,British Engineering ,American Engineering,…
فصل دوم: موازنه مواد
این فصل خیلی مهمه.شما اول باید روش هایی برای تجزیه و تحلیل مسائل پیدا کنید.
مسائل موازنه مواد با حل مستقیم و یا جبری،مسائل شامل جسم رابط،محاسبات جریان برگشتی،کنارگذر،و زدایش رو می خونید.
فصل سوم:گاز ،بخار،مایع ،جامد
شما در اینجا قوانین گاز کامل،روابط گازهای حقیقی،فشاربخار،اشباع،اشبا ع جزیی و رطوبت،موازنه مواد شامل میعان و تبخیر،پدیده های فازی رو میخونید.
فصل چهارم:موازنه انرژی
محاسبه ظرفیت حرارتی،محاسبه تغییرات آنتالپی،تغییر آنتالپی درتبدیل فاز،تحولات برگشت پذیر و موازنه انرژی مکانیکی،موازنه انرژی در واکنش های شیمیایی ،گرماهای انحلال و اختلاط رو میخونید.
فصل پنجم: موازنه های مشترک مواد و انرژی
حالا هرچی رو که در فصل های قبلی خوندید،اینجا همه رو با هم مخلوط میکنه و شما باز هم باید موازنه انجام بدید!!!!
فصل ششم:موازنه های مواد و انرژی در حالت غیر یکنواخت
" برای دانلود کتاب ها و جزوات این درس، ادامه مطالب را مشاهده نمایید."
« انتقال جرم و عملیات واحد 1و2 »
سرفصلهای انتقال جرم شامل
عملیات انتقال جرم، نفوذ مولكولی، ضرایب انتقال جرم، دستگاه های گاز مایع، جذب گاز
سرفصلهای عملیات واحد این درس شامل
تقطیر، استخراج مایع مایع، تبخیر، رطوبتدهی و رطوبتگیری، خشك كردن، جذب سطحی، استخراج از جامدات، كریستالیزاسیون، فیلتریزاسیون میباشد.
درس انتقال جرم علیرغم مفاهیم سنگین، در دوره كارشناسی در یك درس سه واحدی تدریس میشود و عمده دانشجویان مهندسی شیمی در یادگیری مفاهیم پایه این درس كه مبنای یادگیری درس عملیات واحد نیز میباشد مشكل دارند. این ضعف در مباحثی از جمله دستگاههای گاز مایع و مفاهیم تقطیر كه به طور مستقیم از انتقال جرم به عملیات واحد مرتبط میشود مشخص كننده ضعف مفهومی دانشجویان میباشد. در فصول انتقال جرم فصل نفوذ مولكولی بیشترین تعداد تست را در كنكور سراسری در سرفصلهای این درس به خود اختصاص داده، ویژگی مهم این فصل معرفی تفاوت بین مفاهیم نفوذ مولكولی و جابجایی میباشد. از آنجا كه دانشجویان این رشته در درسهای مكانیك سیالات و انتقال حرارت با مفهوم پدیدههای انتقال آشنا شدند در این درس در كنار جابجایی انتقال جرم مفاهیم نفوذ مولكولی را نیز میآموزند. لازم به ذكر است در این درس تعداد فرمولها زیاد میباشد. لذا دانشجو باید برای یادگیری هر یك از این فرمولها باید روی مفاهیم مورد نظر تسلط پیدا كند. از جمله این فصول، فصل ضرائب انتقال جرم میباشد.
در درس عملیات واحد مبحث تقطیر بیشترین تعداد تست را در كنكور سراسری به خود اختصاص داده است. یادگیری دو روش مككیب و پانچون كه دو روش بسیار مهم در محاسبات تقطیر میباشد برای پاسخگویی به تستهای كنكور الزامی است. در مجموع درس عملیات واحد نسبت به انتقال جرم حجم محاسبات بیشتری را به خود اختصاص میدهد. اما یادگیری مفاهیم آن بسیار راحتتر از مفاهیم انتقال جرم میباشد.
منابع و مراجع مهم برای درس انتقال جرم
انتقال جرم رابرت تریبال ترجمه دكتر مرتضی سهرابی و دكتر طاهره كاغذچی میباشد
منبع مهم برای عملیات واحد
مك كیب میباشد.
همچنین مطالعه منبع انتقال جرم دكتر حسین بهمنیار نیز به داوطلبان رشته مهندسی شیمی توصیه میشود كه علت آن جمعبندی تمامی مطالب انتقال جرم از كتابهای مختلف پدیدههای انتقال و ارائه توضیحات بهتر برای فصل ضرائب انتقال جرم نسبت به كتاب تریبال میباشد.
دانشجویان باید توجه داشته باشند كه ایرادات هر یك از منابع فوق به شرح زیر میباشد:
انتقال جرم تریبال جذب سطحی را بسیار مختصرتر از مككیب گفته، همچنین سرفصلهای تبخیر، كریستالیزاسیون، فیلتریزاسیون را ندارد. از طرفی كتاب مككیب مبحث تقطیر را به خوبی كتاب تریبال توضیح نداده است.
"برای دانلود کتاب ها و جزوات این درس، ادامه مطالب را مشاهده نمایید."
« انتقال حرارت 1و2 »
سرفصل ها :
تقسيم بندی روشهای مختلف انتقال حرارت – هدا يت در سيستم های يک بعدی و پايدار- فين ها و مقاومت حرارتی اتصال- بررسی روشهای حل تحليلی- عددی و ترسيمی در سيستم های 2و3 بعدی – انتقال حرارت هدايتی ناپايدار ظرفيت فشرده سيستم های يک بعدی و دو بعدی وسه بعدی نا پايدار- انتقال حرارت کنوکسيونی - دسته بندی مفاهيم-روابط جابجايی اجباری برای صفحه ها و لوله ها - انتقال حرارت کنوکسيونی آزاد - تشعشع - انتقال حرارت در چگالش و جوشش - مبدلهای حرارتی
تذکر: مطالعه قسمت کوره ها برای کارشناسی ارشد لازم نمی باشد
معرفی کتب و جزوات مورد نياز درس انتقال حرارت 1 و 2:
-
کتاب انتقال حرارت هولمن
-
کتاب انتقال حرارت اينکروپرا
-
جزوات انتقال حرارت دکترنويد نادرپور (حرارت 1) -دانشکده فنی و مهندسی تهران شمال
-
کتاب انتقال حرارت دکتر خشنودی -- فقط جلد اول
معرفی کتب کارشناسی ارشد درس انتقال حرارت 1 و 2:
-
انتقال حرارت دکتر بهزاد خداکرمی انتشارات راهيان ارشد
-
انتقال حرارت دکتر محمد سمیع پور انتشارات پوران پژوهش
تذکر: کتاب انتقال حرارت انتشارات ديباگران به عنوان منبع تستی درس حرارت 1 و 2 توصيه شده و کتاب حرارت انتشارات پوران پژوهش شامل شرح کامل درس و تست های حرارت 1 و 2 به صورت طبقه بندی شده می باشد.
تذکر: دانشجويان مهندسی شيمی می توانند جهت رفع اشکالات خود در تمرين های انتقال حرارت 1و2 به کتاب راهنمای مسائل انتقال حرارت هولمن تاليف دکتر سميع پور مراجعه کنند.
"برای دانلود کتاب ها و جزوات این درس،ادامه مطالب را مشاهده نمایید."
«ترمودینامیک 1 و 2»
- مفاهیم بنیادی ترمودینامیک
- قانون اول ترمودینامیک
- خواص حجمی سیالات خالص
- آثار گرمایی
- قانون دوم ترمودینامیک
- بازگشت ناپذیری و قابلیت کاردهی
- خواص ترمودینامیکی سیالات
- ترمودینامیک فرآیندهای جریانی
- سیکل های توان و تبرید
- خواص های ترمودینامیکی مخلوط های همگن
- تعادل فازها
- تعادل واکنش های شیمیایی
که به صورت خلاصه می توان به شکل زیر بیان کرد:
- تعاریف
- کار و گرما
- قانون اول ترمودینامیک
- قانون دوم ترمودینامیک
- آنتروپی
- سیکل های توان و تبرید
- روابط ترمودینامیکی
- دستگاه هایی با جز متغیر رفتار آرمانی
- دستگاه هایی با جز متغیر رفتار غیر آرمانی
- تعادل واکنش های شیمیایی
از منابع مهم درس ترمودینامیک می توان به موادر زیر اشاره کرد:
- ترمودینامیک ون وایلن ترجمه مهندس کاشانکی حصار
- ترمودینامیک مهندسی شیمی اسمیت ون نس ترجمه دکتر کلباسی
- ترمودینامیک مهندسی شیمی ترجمه دکتر سلطانیه
- کتاب ترمودینامیک مهندسی شیمی تالیف دکتر رضا طاهری انتشارات هرمزگان
- کتاب ترمودینامیک مهندسی شیمی، تست و خلاصه درس انتشارات سنجش تکمیلی